Vzhledem k tomu, že nám už dnes nestačí vyjít za dům na zahradu a ovoce i zeleninu většinou nakupujeme v obchodech. Problém je ale v tom, že nakoupit si kvalitní ovoce a zeleninu není zas tak jednoduché, protože kvalita ovoce i zeleniny je hodně rozdílná. Asi to znáte, kdy vám vámi vybraná zelenina velice rychle zplesniví či nahnije. Jak vybrat kvalitní ovoce i zeleninu?
1. Sezónní nakupování
V zimě nepočítejte s čerstvými rajčaty, malinami či jahodami. Prostě nejsou v sezoně. Nákupy přizpůsobte ročnímu období a počítejte s tím, že i tak budete muset sledovat země původu. Ovoce i zelenina, které jsou dovážené z daleka, jsou často sklízené ještě nezralé a dozrávají až po cestě k nám a tím pádem ztrácejí jak chuť, tak kvalitu.
2. Oči a čich
Nejlepšími pomocníky v nakupování ovoce i zeleniny jsou vaše oči a čich. Ovoce je sice krásně nasvícené a vypadá nádherně, avšak vizuální kontrolu nepodceňujte. Zkontrolujte především barvu a případné kazy. K ovoci si také můžete přičichnout, velice rychle zjistíte, zda voní svěže, nebo zda zapáchají plísní či hnilobou.
3. Nekupujte zajíce v pytli
Kupujte zeleninu i ovoce bez obalu. Obal totiž lecos schová. Třeba u okurků se jedná o častý problém – okurek bez obalu je často hezčí a čerstvější než ten zabalený. Navíc je potřeba myslet i ekologicky. Tyto obaly jsou totiž naprosto k ničemu a ničí naši planetu přebytečným odpadem. Pokud se pořádně podíváte pod obal, zjistíte, že ovoce není zdaleka tak čerstvé jako bez obalu.
4. Menší je lepší
Vybírejte spíše menší kousky, které jsou těžší. Čerstvé kusy ovoce jsou totiž těžší a zároveň mají koncentrovanější chuť než ty velké. Třeba lilek, cuketa či okurka. Přerostlé kusy jsou spíše suché a mívají tužší slupku, která je navíc mnohem hůře stravitelná. Nebojte se brát i ovoce či zeleninu, které mají nějaký ten kaz. Mnohdy je mnohem levnější a navíc se zbytečně nevyhazuje.