Jak vybrat kvalitní ovoce a zeleninu

Vzhledem k tomu, že nám už dnes nestačí vyjít za dům na zahradu a ovoce i zeleninu většinou nakupujeme v obchodech. Problém je ale v tom, že nakoupit si kvalitní ovoce a zeleninu není zas tak jednoduché, protože kvalita ovoce i zeleniny je hodně rozdílná. Asi to znáte, kdy vám vámi vybraná zelenina velice rychle zplesniví či nahnije. Jak vybrat kvalitní ovoce i zeleninu?
mokrý keřík rajčat
1.      Sezónní nakupování
V zimě nepočítejte s čerstvými rajčaty, malinami či jahodami. Prostě nejsou v sezoně. Nákupy přizpůsobte ročnímu období a počítejte s tím, že i tak budete muset sledovat země původu. Ovoce i zelenina, které jsou dovážené z daleka, jsou často sklízené ještě nezralé a dozrávají až po cestě k nám a tím pádem ztrácejí jak chuť, tak kvalitu.
2.      Oči a čich
Nejlepšími pomocníky v nakupování ovoce i zeleniny jsou vaše oči a čich. Ovoce je sice krásně nasvícené a vypadá nádherně, avšak vizuální kontrolu nepodceňujte. Zkontrolujte především barvu a případné kazy. K ovoci si také můžete přičichnout, velice rychle zjistíte, zda voní svěže, nebo zda zapáchají plísní či hnilobou.
3.      Nekupujte zajíce v pytli
Kupujte zeleninu i ovoce bez obalu. Obal totiž lecos schová. Třeba u okurků se jedná o častý problém – okurek bez obalu je často hezčí a čerstvější než ten zabalený. Navíc je potřeba myslet i ekologicky. Tyto obaly jsou totiž naprosto k ničemu a ničí naši planetu přebytečným odpadem. Pokud se pořádně podíváte pod obal, zjistíte, že ovoce není zdaleka tak čerstvé jako bez obalu.
zelenina s vodou
4.      Menší je lepší
Vybírejte spíše menší kousky, které jsou těžší. Čerstvé kusy ovoce jsou totiž těžší a zároveň mají koncentrovanější chuť než ty velké. Třeba lilek, cuketa či okurka. Přerostlé kusy jsou spíše suché a mívají tužší slupku, která je navíc mnohem hůře stravitelná. Nebojte se brát i ovoce či zeleninu, které mají nějaký ten kaz. Mnohdy je mnohem levnější a navíc se zbytečně nevyhazuje.

Create Account



Log In Your Account